● سوره حمد آیه 1 - تفسیر مجمع البیان
در «الرّحمن الرّحیم»، دلیل پیشى گرفتن واژه «الرّحمن» بر «الرّحیم» که هر دو از صفات خدا هستند، این است که «رحمن» تنها به خدا گفته مىشود و بس؛ امّا اطلاق «رحیم» بر دیگرى نیز جایز است.
از پیامبر گرامى (ص) نقل کرده اند که فرمود: مسیح گفت: خداوند در دنیا رحمن و در آخرت رحیم است.
و برخى از تابعین نیز برآنند که «رحمن» به معناى «پرمهر به همه بندگان» است، خواه با ایمان باشند یا مشرک؛ و «رحیم» به مفهوم «مهربان به ایمان آوردگان و شایستگان» و مربوط به سراى آخرت است.
روشن است که گستردگى و فراگیرى مهر او در این جهان، بدین معناست که همه، خواه باایمان و سپاسگزار و یا ناسپاس، را آفریده و از نعمت هاى رنگارنگ حیات بهره ور ساخته است و به آنان روزى مىبخشد؛ و فراگیرى رحمت او در سراى آخرت، که تنها مردم باایمان و شایسته کردار را دربر مىگیرد، به این مفهوم است که در این جهان به آنان توفیق آگاهى و ایمان و انجام کارهاى شایسته ارزانى داشته است و در آخرت، آمرزش و تکریم خاصّ خود را نثارشان خواهد کرد و آنان را به بهشت پرطراوت و زیبا وارد خواهد ساخت.
از ششمین امام نور(ع) آورده اند که فرمود: «رحمن» نام خاصّ خدا و بیانگر ویژگى مهر فراگیر او در دنیا است.
عکرمه مىگوید: خدا به اعتبار یک جنبه از مهر و رحمت خویش، «رحمن» است و به اعتبار صد رحمت خود، «رحیم». و این نکته را از بیان روشن گر پیامبر(ص) الهام گرفته است که فرمود: خدا صد رحمت دارد که تنها یکى از آن ها را به زمین فرستاده و میان مردم تقسیم کرده است؛ از ای نرو، مهر مردم به یکدیگر و عواطف و احساساتى که به هم نشان مىدهند، همه در نتیجه همان یک رحمت است. و نود و نه رحمت دیگر خدا، ویژه خود اوست؛ تا در روز رستاخیز و سراى آخرت، بندگان شایسته و بایسته خویش را مشمول آنها قرار دهد.
و نیز آورده اند که در سراى آخرت، این یک بخش از رحمت او نیز به آن 99 بخش دیگر ضمیمه مىشود و با همه آنها به بندگان مهر خواهد ورزید.
|
امتیاز داوران : |
|
امتیاز کاربران : |
|
نظرات کاربران : |
نظری ثبت نشده است.
● سوره حمد آیه 1 - تفسیر نمونه ، جلد1
این سوره (حمد) در میان سوره هاى قرآن درخشش فوق العاده اى دارد که از مزایاى زیر سرچشمه مى گیرد:
اول: آهنگ این سوره
این سوره اساسا با سوره هاى دیگر قرآن از نظر لحن و آهنگ فرق روشنى دارد به خاطر این که سوره هاى دیگر همه بعنوان سخن خدا است ، اما این سوره از زبان بندگان است ، و به تعبیر دیگر در این سوره خداوند طرز مناجات و سخن گفتن با او را به بندگانش آموخته است .
آغاز این سوره با حمد و ستایش پروردگار شروع مى شود .
و با ابراز ایمان به مبدء و معاد (خداشناسى و ایمان به رستاخیز) ادامه مى یابد، و با تقاضاها و نیازهاى بندگان پایان مى گیرد.
دوم: سوره حمد، اساس قرآن است
در حدیثى از پیامبر اکرم (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) مى خوانیم که ((الحمد ام القرآن )) و این به هنگامى بود که جابر بن عبدالله انصارى خدمت پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) رسید، پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) به او فرمود:
((الا اعلمک افضل سورة انزلها الله فى کتابه ؟ قال فقال له جابر بلى بابى انت و امى یا رسول الله ! علمنیها، فعلمه الحمد، ام الکتاب ))
((آیا برترین سوره اى را که خدا در کتابش نازل کرده به تو تعلیم کنم ، جابر عرض کرد آرى پدر و مادرم به فدایت باد، به من تعلیم کن ، پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) سوره حمد که ام الکتاب است به او آموخت سپس اضافه فرمود: این سوره شفاى هر دردى است مگر مرگ )).
سوم: سوره حمد افتخار بزرگ پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم )
جالب اینکه در آیات قرآن سوره حمد به عنوان یک موهبت بزرگ به پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) معرفى شد، و در برابر کل قرآن قرار گرفته است ، آنجا که مى فرماید: ((و لقد آتیناک سبعا من المثانى و القرآن العظیم )): ((ما به تو سوره حمد که هفت آیه است و دو بار نازل شده دادیم همچنین قرآن بزرگ بخشیدیم )) (سوره حجر آیه 87).
قرآن با تمام عظمتش در اینجا در برابر سوره حمد قرار گرفته است ، نزول دوباره آن نیز به خاطر اهمیت فوق العاده آن است .
چهارم: تأکید بر تلاوت این سوره
با توجه به بحث هاى فوق که تنها بیان گوشه اى از فضیلت سوره حمد بود روشن که چرا در احادیث اسلامى در منابع شیعه و سنى اینهمه تأکید بر تلاوت آن شده است ، تلاوت آن به انسان ، روح و ایمان مى بخشد، او را به خدا نزدیک مى کند، صفاى دل و روحانیت مى آفریند، اراده انسان را نیرومند و تلاش او را در راه خدا و خلق افزون مى سازد، و میان او و گناه و انحراف فاصله مى افکند.
به همین دلیل در حدیثى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم ((رن ابلیس اربع رنات اولهن یوم لعن ، و حین اهبط الى الارض ، و حین بعث محمد (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) على حین فترة من الرسل ، و حین انزلت ام الکتاب )):
((شیطان چهار بار فریاد کشید و ناله سر داد نخستین بار روزى بود که از درگاه خدا رانده شد سپس هنگامى بود که از بهشت به زمین تنزل یافت ، سومین بار هنگام بعثت محمد (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) بعد از فترت پیامبران بود، و آخرین بار زمانى بود که سوره حمد نازل شد))!.
|
امتیاز داوران : |
|
امتیاز کاربران : |
|
نظرات کاربران : |
1)
: در آیه آخر این سوره راه و صراط مستقیم را راه کسانی اعلام می دارد که خداوند به آنان نعمت داده و آنان نیز به بیراهه نرفته و خشم خداوند را باعث نشده اند(غیر المغضوب) و گمراه نیز نشده اند.با توجه به این ترجمه بنده موارد ذیل را استنباط کرده ام:
1- با توجه به اینکه خداوند در سراسر قرآن از پیامبران و فرستادگان خود به عموان الگو نام می برد و اعلام می دارد که به فرستاده خود نعمت داده است. با توجه به اینکه ما می دانیم چه کسانی نعمت یافته اند لذا عقل حکم می کند سراغ فرموده ها و زندگینامه ها و معجزات این عزیزان مراجعه کنیم و ببینین که چه کارهایی را انجام داده و چه کارهایی را انجام نداده و از آنها الگوبرداری نماییم و خود را شبیه آنها نماییم.و چون این بزرگان در درگاه الهی از ارزش و مقام والایی برخوردار هستند هنگامیکه انسان مرتکب اشتباهی می شود بهتر است این بزرگان را واسطه قرار دهد همانطور که در این دنیا نیز به اینگونه است و انسانها در قبال اشتباه خود و عذرخواهی از طرف مقابل شخص امین و مورد اعتمادی را واسطه قرار داده و زودتر به جواب می رسند.همچنین با توجه به اینکه قرآن کریم معجزه پیامبر و فرستاده خداست لذا بایستی در تدبر و تفکر بیش از حد آن کوشید.ان شاء ا...
2)
امیرحسینی : صراط: به معنای راه روشن می باشدزیرا از ریشه ص-ر-ط به معنای بلعیدن گرفته شده و راه روشن مانند آن است که پیروان و سالکان خود را بلعیده و در مجرای خویش فرو برد به طوری که آنها نمی توانند به این سو و آن سو رفته و منحرف شوند.پس خداوند آنها را از مسیر مستقیم حفظ می نماید و این (هدایت و نگه داشتن و ثابت قدم نمودن افراد با توجه به اعمال خوب خودشان) از بزرگترین نعمتهایی است که خداوند ذکر فرموده است.
3)
: روایاتی وجود داردکه صراط المستقیم را که به آنها نعمت داده شده است ائمه علیه السلام میداند و در حال حاضر امام زمان عج . برای همین فرمودند که هر که بمیرد و امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهلی مرده است .