لیست سوال های مرضيه صديقي آخا
از آیه: تا آیه:
انتخاب سوره :
  سوره نازعات آیه 1 - توضیح سوال قبل
سلام ؛سوال من در مورد مفهوم لغت نازعات بود . هنوز نفهمیدم برداشت من درست بود یا غلط ؟
ضمنا در مورد این مطلب که فرمودید دلیلی که خداوند برای انسان سرکش میآورد همان معجزه است : به نظر میرسد معجزه نشانه است نه دلیل .
قالب : تفسیری گوینده : مرضیه صدیقی آخا
منبع : خودم موضوع اصلی : معاد
امتیاز داوران :
امتیاز کاربران :
نظرات کاربران :
1) شاه آبادی (داور) : آیات مذکور از نظر سیاق شدیدا شبیه به آیات آغاز سوره صافات است، که مى‏فرماید:" وَ الصَّافَّاتِ صَفًّا فَالزَّاجِراتِ زَجْراً فَالتَّالِیاتِ ذِکْراً" «1»، و نیز بسیار شباهت دارد به آیات اول سوره مرسلات که مى‏فرماید:" وَ الْمُرْسَلاتِ عُرْفاً فَالْعاصِفاتِ عَصْفاً وَ النَّاشِراتِ نَشْراً فَالْفارِقاتِ فَرْقاً فَالْمُلْقِیاتِ ذِکْراً" «2»، که ملائکه را در امتثال اوامر الهى توصیف مى‏کند، چیزى که هست آن آیات تنها ملائکه وحى را توصیف مى‏کرد، و آیات ابتداى این سوره مطلق ملائکه را در تدبیر امور عالم توصیف مى‏نماید.
از اینکه بگذریم در بین این آیات پنجگانه آن صفتى که در انطباقش با ملائکه روشن‏تر از دیگران است صفت" فَالْمُدَبِّراتِ أَمْراً" است، که در آن مساله تدبیر بدون قید و بطور مطلق آمده است، پس مراد از آن تدبیر همه عالم است، و کلمه" أمرا" یا تمیز است و یا مفعول به براى کلمه" مدبرات"، و از سوى دیگر مطلق تدبیر هم کار مطلق ملائکه است، پس قهرا مراد از مدبرات، مطلق ملائکه خواهد بود.
و از آنجایى که در آغاز آیه" فَالْمُدَبِّراتِ أَمْراً" فاء تفریع در آمده مى‏رساند که مضمون این آیه نتیجه آیه" فَالسَّابِقاتِ سَبْقاً" است، و از آنجا که آیه" فَالسَّابِقاتِ ..." هم با" فاء" تفریع آغاز شده، مى‏رساند که مضمون آن نتیجه‏اى است از آیه" وَ السَّابِحاتِ سَبْحاً"، لذا نتیجه گرفته مى‏شود که تدبیر، فرع بر سبق، و سبق فرع بر سبح است، و این به ما مى‏فهماند که سنخیتى در معانى منظور نظر آیات سه‏گانه است، پس مدلول این سه آیه این است که ملائکه تدبیر أمر مى‏کنند، اما بعد از آنکه بسوى آن سبقت جسته باشند، و به سوى آن سبقت مى‏جویند، اما بعد از آنکه هنگام نزول به سوى آن سرعت گرفته باشند. پس نتیجه مى‏گیریم مراد از سابحات و سابقات و مدبرات، همان ملائکه هستند به اعتبار نزولشان بسوى تدبیرى که بدان مامور شده‏اند.
پس آیات سه‏گانه همان معنایى را مى‏رساند که آیه زیر در مقام افاده آن مى‏فرماید:
" لَهُ مُعَقِّباتٌ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ یَحْفَظُونَهُ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ" «1» که توضیح معنایش در سوره رعد گذشت، پس ملائکه با همه اشیاء سر و کار دارند، با اینکه همه اشیاء در احاطه اسباب است، و اسباب در وجود و عدم و بقاء و زوال اشیاء و در اختلاف احوال آنها با یکدیگر نزاع دارند، پس آنچه خداى تعالى در باره آن موجود حکم کرده، و آن قضایى را که خداوند در باره آن موجود مقرر داشته، همان قضایى است که فرشته مامور به تدبیر آن موجود، بسوى آن مى‏شتابد، و به مسئولیتى که به عهده‏اش واگذار شده مى‏پردازد، و در پرداختن به آن از دیگران سبقت مى‏گیرد و سببى را که مطابق قضاى الهى است تمام نموده، در نتیجه آنچه را خدا اراده کرده واقع مى‏شود، (دقت فرمایید).
و اما وقتى منظور از آیات سه‏گانه اشاره به سرعت گرفتن ملائکه باشد در نازل شدن براى انجام آنچه بدان مامور شده‏اند، و سبقت گرفتن به آن، و تدبیر امر آن، بناچار باید دو آیه دیگر یعنى" وَ النَّازِعاتِ غَرْقاً وَ النَّاشِطاتِ نَشْطاً" را هم حمل کنیم بر انتزاع و خروجشان از موقف و مرتبه خطاب به موقف و مرتبه انجام ماموریت، پس نزع ملائکه بطور غرق، عبارت است از اینکه شروع به نزول به طرف هدف کنند، آن هم نزول به شدت و جدیت، و نشط ملائکه عبارت است از خروجشان از موقفى که دارند به طرف آن هدف، هم چنان که سبح آنان عبارت است از شتافتن و سرعت گرفتن بعد از خروج، و به دنبال آن سبقت گرفته و امر آن موجود را به اذن خدا تدبیر مى‏کنند.
بنا بر بیانى که گذشت آیات پنجگانه، سوگند به وظیفه‏اى است که ملائکه دارند، و وضعى که در هنگام انجام ماموریت به خود مى‏گیرند. از آن لحظه‏اى که شروع به نزول نموده تا آخرین وضعى که در تدبیر امرى از امور عالم ماده به خود مى‏گیرند.
و در این آیات اشاره است به نظمى که تدبیر ملکوتى در هنگام حدوث حوادث دارد، هم چنان که آیات بعدى مى‏فرماید:" هَلْ أَتاکَ ..." اشاره است به تدبیر ربوبى که در این عالم ظاهر مى‏شود. و در تدبیر ملکوتى حجتى است بر مساله جزاء و بعث، هم چنان که تدبیر امور دنیاى مشهود نیز حجتى است بر آن.
دلیلی برای برداشت شما نیست
به علاوه نازعات یعنی زنانی که لباس دنیا می کنند؟!
به علاوه بخش دوم درباره قیامت است نه ناپایداری زمین
  سوره نازعات آیه 1 - توضیح سوال قبل
من در مورد سوره نازعات و مفهوم قسمهای سوره سوال کردم .
در آیه 17 خداوند به پیامبرش میفرماید : به سمت فرعون برو چرا که او سرکشی کرده
در آیه 37 و 38 میفرماید : انسانی که سرکشی کرده و زندگی دنیا را موثر بر اعمالش قرار داده ( اعمالش بر اساس ارتقاء زندگی دنیاست )
ضمنا ممنون میشوم اگر جواب سوالی که چند ماه پیش در مورد سوره مدثر پرسیده بودم را بدهید.
قالب : تفسیری گوینده : مرضیه صدیقی آخا
منبع : خودم موضوع اصلی : معاد
امتیاز داوران :
امتیاز کاربران :
نظرات کاربران :
1) شاه آبادی (داور) : خداوند برای چنین انسان سرکشی ابتدا دلیل می آورد: معجزه.
و برای شکستن تکبر او ضعف او را به او نشان می دهد و حقیقت ناپایداری دنیا را به او یادآوری می کند و حیات اصلی پس از مرگ و جزای ان روز را به او گوشزد می کند
  سوره نازعات آیه 1 - توضیح سوال قبل
آقای شاه آبادی , من متوجه مفهوم سوال شما نشدم .
من در این سوره مخصوصا آیات 17و 37 و 38 را بیانگر فضای نزول سوره دیده ام که نشانگر انسانی است که دنیا را اصل قرار داده و سرکش شده . خداوند نیز برای این انسان دلیل نمیاورد بلکه اول با لحنی محکم زیر پایش را خالی میکند و زمین را که جایگاه زندگی دنیایی است ناپایدار معرفی میکند و قیامت را آنچنان تصویر میکند که مخاطب ناگهان خود را وسط صحرای محشر میبیند و اینگونه آماده شنیدن ادامه سوره میشود .
نمیدانم جواب شما را دادم یا نه ؛ اگر لطف کنید و جواب سوال قبل مرا بدهید ممنون میشوم
قالب : تفسیری گوینده : مرضیه صدیقی آخا
منبع : خودم موضوع اصلی : معاد
امتیاز داوران :
امتیاز کاربران :
نظرات کاربران :
1) شاه آبادی (داور) : منظورتان سوره نازعات است یا مدثر؟
  سوره نازعات آیه 1 - قسم
سلام ؛ چه قرینه ای در سوره باعث میشود نازعات را فرشته ببینیم ؟ آیا میشود این گروه آیات را اینطور معنی کرد ؟ : قسم به آنان که رخت دنیا را از تنشان کندند ( عربها وقتی میخواهند به کسی بگویند لباست را از تنت در بیاود میگویند " انزع" ). و قسم به آنان که با این کندن به نشاط رسیدند . و قسم به آنان که تسبیح کننده شدند . پس از یکدیگر سبقت گرفتند (السابقون السابقون ). پس آنگاه تدبیر امور عالم به ایشان سپرده شد .( که میتوان ائمه را مصداق آن دانست )
شاید خداوند در این آیات به آنان که خود را از قید زمین رها کرده اند و "اثاقلتم الی الارض " نشدند قسم یاد میکند که : زمین تکیه گاه محکمی نیست بلکه راجفه است و در ذات خود لرزش دارد .
قالب : تفسیری گوینده : مرضیه صدیقی آخا
منبع : خودم موضوع اصلی : معاد
امتیاز داوران :
امتیاز کاربران :
نظرات کاربران :
1) شاه آبادی (داور) : این سوره مگر برای اطمینان است؟