1)
رمضانی (داور) : خیر، این برداشت با آیات قرآن سازگار نیست.
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان میفرمایند: "اعراف" به معناى قسمتهاى بالاى حجاب و تلهاى شنى و" عرف" به معنى یال اسب و تاج خروس و قسمت بالاى هر چیزى است. معلوم مىشود که این کلمه به هر معنا که استعمال شود، معناى علو و بلندى در آن هست.
و از اینکه حجاب را قبل از اعراف ذکر کرده و همچنین از اینکه فرموده: اهل اعراف مشرف بر جمیع مردم از بهشتیان و دوزخیانند، معلوم مىشود که منظور از اعراف قسمتهاى بالاى حجابى است که حائل بین دوزخ و بهشت است، بطورى که اعرافیان در آنجا، هم دوزخیان را مىبینند و هم بهشتیان را.
و این حجاب از این جهت حجاب خوانده شده که حائلى است بین دو طایفه اهل دوزخ و بهشت، نه از این جهت که مانند حجابهاى دنیا پارچهاى باشد که از نخ بافته شده و در بین بهشت و جهنم آویزان شده باشد.
بنا بر این معناى آیه این مىشود که: در قسمتهاى بالاى حجاب رجالى هستند که بر هر دو طرف مشرفند، چون در محل مرتفعى قرار دارند، مردانى هستند که اهل جهنم و بهشت را به قیافه و علامتهایشان مىشناسند.
از دقت در آیات این خصوصیات استفاده مىشود که: رجال اعراف جمعى از بندگان مخلصند که مقام و منزلتشان از سایر اهل جمع بالاتر است، مردمى هستند که هر دو طایفه بهشتى و دوزخى را مىشناسند، و در تکلم به حق مجازند مىتوانند شهادت دهند، و شفاعت کنند، امر کنند و حکم نمایند.